8 nuttige tips

Tweede huis in het buitenland? 8 nuttige tips

Een tweede huis in de tropen kopen, doe je niet zomaar even. Een paar tips.

1. Enthousiast over een droomplekje in het buitenland? Handel niet overhaast en huur eerst een tijdje een woning. Zo leer je de omgeving beter kennen. Win advies in bij landgenoten die de stap al hebben gezet. Informeer ook bij plaatselijke deskundigen: makelaar, advocaat, aannemer.

2. Welke eisen stel je aan je tweede huis? Ben je van plan er regelmatig zelf te verblijven of denk je ook aan verhuur? Het antwoord op deze vragen is bepalend voor de inrichting. Zijn er winkels en huisartsenposten in de buurt? Hoe zijn de nutsvoorzieningen (water, energie) geregeld?

3. Zijn reistijd en reiskosten (op den duur) geen belemmering?

4. Past de aankoop binnen je budget, nu en in de toekomst? Banken financieren doorgaans geen huizen in het (verre) buitenland.
Wel kun je overwegen om op de overwaarde van je eerste woning een tweede hypotheek af te sluiten. Met het geld koop je vervolgens een huis in het buitenland.
Let op: de hypotheekrente is in dat geval niet aftrekbaar. De woning valt in box 3 en wordt belast met een zogenoemde vermogensrendementsheffing van netto 1,2 procent. Daar staat tegenover dat huurinkomsten onbelast zijn als je het huis minder dan 70 procent van het jaar verhuurt.
Houd er rekening mee dat je eventueel ook in het desbetreffende land aangifte moet doen (inkomstenbelasting, ozb).

5. Integreer door belangrijke basiswoorden of de taal te leren. Op die manier leg je makkelijker contact met de lokale bevolking.

6. Controleer of je nieuwe huis ‘vrij van lasten’ is. Laat door een makelaar of notaris uitzoeken of het huis niet belast is met een hypotheekrecht, huurrecht of een oud erfrecht. Eigendom van het huis is één, maar hoe zit het met de grond?

7. Een huis kopen in het buitenland betekent dat je een koopakte/notariële akte ondertekent die in de taal van het land is opgesteld. Laat je daarom adviseren door iemand die de akten kan controleren en/of vertalen, zoals een lokale advocaat of makelaar.

8. Neem geen overhaast besluit omdat het einde van je vakantie nadert. Neem rustig de tijd om alle voors en tegens op een rijtje te zetten. Beslis pas wanneer je weer thuis bent.


Neem contact op!

Bel: (050) 547 22 22 Aanmelden nieuwsbrief Zoek een locatie Stuur een email
Translate this site in:
Click for Curaçao Satellite
Satelliet beelden CuracaoClick for Curaçao Forecast
Vluchtaanbod Curaçao

Webcam Curaçao

Webradio CuracaoDe tijd in Curacao
AM: 0-12 uur PM: 12-24 uur