Vestigingsklimaat / fiscaliteit

Aangenaam fiscaal klimaat

Curaçao koppelt tropische temperaturen aan een aangenaam fiscaal klimaat. Daarnaast is het onroerend goed voor Nederlandse begrippen prettig geprijsd. Bovendien is het betrekkelijk gemakkelijk om je op Curaçao te vestigen, tijdelijk of permanent.  Bent u ondernemer? Zowel de Nederlandse overheid als de lokale overheden biedt gunstige belastingfaciliteiten aan wie op het eiland een bedrijf wil starten.

Pensionadoregeling

De pensionado-regeling biedt Nederlanders vanaf 50 een speciaal belastingtarief. Pensioen, AOW, dividend en rente worden slechts belast met maximaal 10% inkomstenbelasting.
Ook kan een maximum-bedrag worden afgesproken met de lokale belastingdienst.
De pensionadoregeling valt inmiddels onder de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK). Het houdt onder meer in dat Nederland geen (bij)heffingen meer kan opleggen. 

Stichting Particulier Fonds

In navolging van de Angelsaksische trust bestaat sinds 1998 op de Nederlandse Antillen de Stichting Particulier Fonds (SPF). Hierin kun je je vermogen onderbrengen en afzonderen, waardoor het bijvoorbeeld is vrijgesteld van schenkingsrecht.  

Meer informatie over de SPF downloaden:

Stichting-Particulier-Fonds.pdf

Onmisbaar handboek: Wonen en kopen op Curaçao

Over wonen en het kopen van onroerend goed op Curaçao is een praktisch juridisch en fiscaal handboek verschenen: Wonen en kopen op Curaçao*.  Onmisbaar voor iedereen die overweegt om te gaan wonen, werken en ondernemen op dit eiland. De inhoud in vogelvlucht.

Aankoop en vestiging
Iedere Nederlander kan op Curaçao op vergelijkbare wijze als in Nederland een (vakantie)woning kopen. Permanent vestigen is wel aan voorwaarden gebonden.

Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting is 4 procent van de koopsom.

De Nederlandse fiscus
Volgens de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) betaalt een Nederlands ingezetene met een huis op Curaçao inkomstenbelasting op Curaçao. Daarnaast moet je het huis ook voor de Nederlandse inkomstenbelasting aangeven in box 3. De Nederlandse fiscus verleent een vermindering voor de al betaalde belasting op Curaçao.

De fiscus op Curaçao
De lokale fiscus heft een (grond)belasting over het onroerend goed. Het tarief bedraagt jaarlijks 0,6 procent over de economische waarde van de woning. Bij permanente, particuliere bewoning is geen inkomstenbelasting op Curaçao van toepassing. Curaçao kent geen huurwaardeforfait.

Verhuur
Bij verhuur van de tweede woning op Curaçao is op de inkomsten de 65-procents inkomstenbelastingheffing van toepassing. Onderhoudskosten en andere kosten die met de verhuur verband houden, zijn niet aftrekbaar. Rente en financieringskosten zijn wel volledig aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat er huuropbrengsten tegenover staan.

Verkoop
Vermogenswinsten bij verkoop van een tweede woning zijn op Curaçao niet belast. Is de tweede woning in een bedrijf/vennootschap ingebracht dan geldt deze belastingvrije vermogenswinst niet.

De verhuizing
Je persoonlijke inboedel en auto kun je zonder invoerrechten op Curaçao invoeren: voorwaarde is dat je een werk- of verblijfsvergunning hebt. Nederlanders moeten een van Rechtswege Verklaring kunnen overleggen. Ook moet je aan de hand van aankoopnota’s kunnen aantonen dat verhuisgoederen je persoonlijke eigendom zijn. De nota’s moeten ouder zijn dan 6 maanden.

Wonen en kopen op Curaçao
Prijs: euro 22,50 exclusief verzendkosten
ISBN: 978-90-74646-42-0
Telefoon: + 31 (0)45-5754218


Neem contact op!

Bel: (050) 547 22 22 Aanmelden nieuwsbrief Zoek een locatie Stuur een email
Translate this site in:
Click for Curaçao Satellite
Satelliet beelden CuracaoClick for Curaçao Forecast
Vluchtaanbod Curaçao

Webcam Curaçao

Webradio CuracaoDe tijd in Curacao
AM: 0-12 uur PM: 12-24 uur